聞名以久的藥師堂尊馬油終於到手了!

Smaller每次都好幸運試到真正需要的產品,然後好真心咁試用後同大家分享! 真的好感謝感謝!

馬油,採取馬的脂肪所製成的油。而日本早年馬油流傳為一般民間的燒燙傷藥,直到1952年日本藥師堂公司創始人直江昶先生開始深入研究及製造馬油,其長年製造優良品質的實績,使得馬油1985年的秋天成為日本厚生省認可的"皮膚保護的健康油"。

來自日本的"尊馬油"– 是日本知名的藥師堂公司採用日本熊本縣高級的國產馬的脂肪,以優異先進的技術所製出的高級天然馬油。

 
藥師堂尊馬油: 奶白色好似牛乳布甸又似凡士林,但佢比凡士林更液態呢,內附兩張日文說明書,盒外有中文使用方法。

另外一款都係馬油,不過係油狀D,屬清爽型,吱吱膠樽,用時好方便。

聞一聞,係無任何香料味,絕無人工加料!

平時Smaller多數只露頭唔露腳,因為我係正宗乾物女( ॉ ۀ ॉ ),一到冬天呢D皮膚就好乾好乾,乾到你以為係阿婆D皮膚!

 

為左試下尊馬油的厲害,今次我都唔介意show埋我有幾乾物喇! 希望唔好嚇親大家!


除左面、嘴唇、手爭,小腿,我全身最乾的地方就係腳爭,係乾到會爆拆流血!

其實我已經有用BB油塗呢D地方,但塗後好笠,又無改善到爆冊拆。

 

先試下液狀特裝尊馬油,簡單黎講,就係一支油,用法非常簡單!

面部﹕吱幾滴上手,捽開D油,按摩面部,可以用熱毛巾敷一陣,會發現肌膚立即好柔軟。

頭髮﹕當髮油咁用、洗髮後直接用係髮尾,幫助修護受損髮質。

手腳﹕沖涼後用又得,平時用又得,總之邊度乾就用啦。

 

質感較滋潤既尊馬油用喺爆裂既腳爭位係最好!

塗上尊馬油後皮膚好潤潤,好似吸飽水,連乾到快流血的腳爭都立即得好滋潤,而且仲軟化左D死皮咁啊!

 

每年既秋冬天,我既皮膚同天氣一樣轉季, 尊馬油簡直是乾燥肌嘅救星,而且用途甚廣,塗肌膚任何位置都可以!

點解尊馬油用途咁廣泛呢? 相比其他油,馬油有咩不同呢??

馬油特質是由於它的成份,據研究分析,馬脂肪與其他牛、羊、豬等動物脂肪相比有熔點低、碘值高、油酸甘油脂、亞油酸甘油脂、維生素A、維生素E含量高的特點。馬油的高度不飽和脂肪酸含有率高達60% – 65%,最高時可達80%,而其中有15%-20%是亞油酸及亞麻油酸。通常一些深海魚類脂肪含有許多不飽和脂肪酸,但含量仍不及馬油。

馬油含有豐富不飽和脂肪酸,其中的亞油酸及亞麻酸,也稱為維生素F,可供給皮膚營養, 維持皮膚健康, 並可調節皮膚生理機能,幫助維持皮膚自然治癒機能, 促進新陳代謝, 減少肌肉疲勞感。

而且,藥師堂尊馬油係100%馬油,無任何添加濟,所以連BB、小朋友同孕婦都啱用呢!

 
Smaller用後感﹕

第一家研發並生產銷售馬油的藥師堂尊馬油真係非常好用,尤其係呢排天氣寒冷,濕度又低,空氣十分之乾燥,咁我的皮膚差不多快要爆拆了,用過幾種潤膚膏都唔係咁滿意,有D太油,本身吸唔切,塗完覺得好笠咁呢!用過藥師堂的尊馬油就唔同啊,塗完皮膚完全吸收喎,表面見唔到發光嘅油面,仲覺得滋潤感覺,特別用係腳爭位,係立即感覺柴皮都被軟化呢!

另外用嚟塗嘴唇都好正,未用前嘴唇表皮乾燥有啲小片白色,好似想脫皮咁,用一小點白豆咁大嘅馬油,滴在手指頭上,然後塗個嘴仔,薄薄地,等一陣吸收哂,感覺到整片嘴唇柔軟哂,仲見唔到個的脫皮現象,好正呀,而且用一次可以保持滋潤好耐呢。

藥師堂 液狀特製尊馬油 HK$ 158/55ml 

藥師堂 尊馬油HK $ 158/75 ml 

manning / sasa 有售

 

非常感謝TheZtyle及藥師堂提供產品!

 

SmallerYip’s sharing

Mail : smalleryip@hotmail.com

theZtyle/smalleryip

iTrial.hk She.com

Fashion& Beauty

Qooza uBeauty

beautyexchange

Ellehk