回想小學年代好羨慕同學箍牙,當然係知道可以變靚D,仲有代表著身份嘅象徵。以前只有「鋼線箍牙法」,入門價都要4-6萬,有得箍牙就等如家境富裕或父母做政府工。

媽咪一向都追捧日本明星,例如山口百惠,所以佢對爆牙情有獨鐘。中學年代,我出左兩隻「爆牙」,媽咪好似中左獎一樣,大鑽好可愛!大學畢業後,發現包包面情況,腦海又出現箍牙想法,但係剛剛畢業,無可能負擔幾萬蚊嘅費用,之後又不了了之。直到30歲,有一位行內前輩同我講: 「10幾20歲有「爆牙」係可愛,30幾40歲後你唔再可愛,人地只會覺得你牙齒唔整齊。」佢這一句說話深深影響我。

我花左幾個月時間做research,去過見幾個牙醫。有牙醫提議要剝牙,加上有智慧齒,要花更多錢及時間。仲有照左 X光,睇下邊隻智慧齒要剝。心裡好忐忑,唔想剝牙,因為每一隻牙都好珍貴,老年更甚。

最後朋友介紹smilelove隱形牙套,我再去 research 比較,最終決定:

1)去牙醫診所剝2隻智慧齒

2)用smilelove隱形牙套箍牙

第一次去smilelove 中環分店做專業諮詢,佢地幫我做分析, 同埋解釋smilelover隱形牙套。我鐘意佢嘅同事直接,有問必答,有心機解答。整個諮詢過程30分鐘,我決定左立即可以做牙模,牙模之後要寄回美國做分析,再過6-7 星期就會收到隱形牙套。

傳統箍牙牙醫:

不同牙醫會有好多唔同意見,成日叫你剝牙,唔知邊個先啱。價格偏貴,$35,000 – $70,000 不等。

Smilelove 隱形牙套: 

  • 諮詢時間快
  • 唔需要剝牙
  • FDA 認證: 隱形牙套由透明、耐用的塑料製成,經 FDA 認證,使用安全。它們比傳統牙箍更舒適。
  • 比其他療程便宜 50%!
  • 美國加拿大國際頂尖專科團隊: over 50,000 個矯齒個案

Smilelove VS 其他品牌:

1)Smilelove 無其他隱藏費 ,統一價錢  !統一價錢好重要,好驚加加埋埋好貴,所以Smilelove 會令我放心。
2)全港唯一!免費固定器 ! (我睇過其他品牌,固定器多數要額外收費。)Smilelove送免費固定器可以慳錢。
3)美國FDA 認證 ( 除了Invisalign 以外,香港只有smilelove是FDA approved) 。傳統矯正牙醫用Invisalign,但係收費4-6萬。FDA 認證好緊要,產品在使用或消費過程中產生的離子、非離子輻射影響人類健康和安全項目的測試、檢驗和出證。根據規定,產品必須經過FDA檢驗證明安全後,方可在市場上銷售。什麼是FDA 認證 ?https://kknews.cc/zh-hk/health/vvb9qkq.html

第一次箍牙,要注意:

  • 頭幾日會感到陣陣痛,瞓覺有時會冤痛 (可能我有少少磨牙習慣)
  • 用膳時要除下牙套,但切記不要把牙套用紙巾包住,好容易隨手扔掉
  • 要帶備潄口水(我會用個小包包帶備牙刷、牙膏、牙逢刷)
  • 盡量避免飲食深色食品
  • 第1次會收到半年隱形牙套
  • 每 2星期更換一個新牙套,每月1次到smilelover 檢查跟進

*我嘅個案只需要帶 1 年隱形牙套,價格大概$22,000 

smilelove:

https://cn.smilelove.hk

#箍牙固定器 #箍牙 #隱形牙套 #自己箍牙 #箍牙價錢 #箍牙效果