籌備一場婚禮真係唔簡單,好多大大小小的事項,好想一一都記錄下來,同大家開心Share!

其中Pre-Wedding確是大家不可缺少的部份,繼之前同大家婚享了自拍Pre-Wedding  日系小清新婚照 婚紗禮服篇 

今次就到詢問度比較高的【攝影器材,道具及技巧篇】,好多準新娘知我跟男友自拍Pre-Wedding後都有私下私訊我問…

「你地用咩相機?」

「腳架係邊買?」

「用咩鏡頭好D?」

……

..

.

為左詳細咁為大家解答一下大家想知道的問題,所以特別出左呢篇,順帶講講我地帶去的攝影道具啦!

但入正題之前,又要花D口水講講我同男人的背景先(因為同之後提及的有莫大關係)

我跟男人是同學,就讀的科目是關於Multimedia Design方面的,除了Design方面,我地在攝影/拍片/剪片/音效/燈效等等相關都有一定的認識~

而我跟男友對攝影都也有興趣及要求的~

我是BB班,而我男人應該都有半專業班級數,因為宜家返工都有對攝影器材至到去週邊的器材都有相關認識,唔算得上全職婚攝的專業級數,但影的相片都是正常的(至少我好滿意)!

之前都有寫Blog都提及過,我同男人每次去旅行都會帶備腳架自拍的,所以儲埋儲埋好多旅行合照(揀做成長片段都有排揀)

所以我男人之前在佢家姐結婚時,都有幫手影相及拍片(認真工作的男人特別吸引

所以有個會攝影的男人,任影唔嬲的男人是十分幸福的!

所以以下婚享未必個個都適用,不過如果有興趣可以作為一個參考呀 🙂

道具篇

講到明係自拍,咁當然準備拍攝道具都是我地兩個自己一腳踢啦~

因為我地去到日本旅行順手搵一日去影相,所以在出發前需要準備一系列道具及器材等等物品,除了攝影器材是男人負責的,其他都是我準備的!

1)  Hand Carry 行李箱:

如果大家選址是距離酒店有一段路程,大家就不可能換好婚紗周街走,大家可以自備一個Hand Carry 行李箱,可以將所有婚紗, 道具及其他用品帶出去

2)  野餐地墊:

因為你地需要將隨身物品放低,先可以開始影相,因為無人會揹哂行李上身影,而當搵到一個拍攝點就會停下來影,周圍擺放的行裝,你都唔想你D野弄髒嘛

3)  大型紅白籃袋:

我這個是好多年前在Disneyland買入的,袋SIZE都有Hand Carry行李箱咁大,因為會有好多個人物品/道具/器材等等要拎出黎隨時在拍攝時使用,唔想成日又開又關行李箱,就可以準備大袋方便走佬轉地點影相~

因為我要去到目的地附近找廁所換婚紗,男人唔可以一齊入去,我就用個大袋將婚紗等放入去大袋,拎入廁所變身啦!

至於大家有睇到上一篇婚紗禮服篇,大家都好想知我點樣扣後面D,其實我是先穿上婚紗,之後再著返自己件外套上身,再到外面找男人幫忙的(過程可以用外套一邊遮住一邊扣,所以問題不大,綁帶其實都可以用同一方法)

溫馨提示:大家可以先在香港試一試綁/扣(你男人),練習一下咁到時就唔會搞咁耐啦!

拍攝道具方面,我就主要準備左3樣:

1)  花球

2)  燈串

3)  婚禮日期牌

以上都是來自偉大的淘淘,花球有好多款式選出,平均都係50蚊人仔左右一個,好抵玩,實物質素都唔差架!

燈串都勁平呀~我買左2米USB版本都唔洗20蚊人仔,另外仲有電池版本,不過個人覺得USB比較方便,因為尿袋在去旅行時都係隨身帶備架嘛!

而訂造名牌同日期牌相信各位準新娘都唔會陌生,可以一物兩用,影相又可以用,Big Day當日又可以放係接待處/Candy Corner位做裝飾,完婚之後又可以放係屋企做裝飾,記下我們重要的一天!

我當時一口氣訂左兩個,但因為名牌那個比較大及重身,唔係太適合帶咁遠,所以就只帶了這個戒指形婚禮日期牌,實身又唔算太重身!

攝影器材及技巧

來到男人出場啦~

1)  腳架:

腳架係自拍不可缺少的攝影器材,人形咁高的腳架是男人帶的,而小腳架是我帶的!

腳架其實都有好多款,就算出去大型電器鋪買相機都會送贈,但係一支好的腳架真係幫輕大家不少,當場用咩腳架就睇下你用咩相機,好似我男人用大機的話,連鏡頭都有一定重量就要買D穩陣D~購買時可以留意腳架的負重多少~

而為左減輕當日的負重,我地比較建議用一D比較輕身而且負重比較高的腳架~咁當然價格就會相對比較貴一點,但係經我地試過平同貴的,我地都覺得呢個錢係值得花,尤其係好似我咁平時去旅行都會日日腳架跟身外出!

呢支腳架都用左幾年,雖然比較貴一點,但我地冇後悔過,你睇下我地將隨身行裝掛哂上去都冇問題!

至於小腳架是八爪魚腳的,可以比較適合影低角度的相片,當然我這支小腳架都是Cheap野淘淘入手的,負重就當然比較遜色,可以配合比較輕身的傻瓜機使用!

2)  相機及閃光燈:

我們的自拍婚照全部都係用呢部單鏡反光相機,不是新Model,男人已經用了多年了~適合對攝影有研究的朋友使用,如果自問唔識用,就所以轉用返比較簡單易操作的相機都可以啦!

用上專業級的相機,當然配返支閃光會比較理想,一陣會分享返有閃燈同無閃燈既分別俾大家睇下(當然不專業的也可以不用,但對攝影有要求的就真係唔可以缺少了)

3)  鏡頭:

用上可以換鏡頭的相機當然換鏡頭是必須的,今次的相片主要都係用上呢兩支鏡頭,中短長距離的都可以影到,可以影環境比較多/全身,或影近鏡/半身都可以顧及到~

而留意大家很喜歡的前清後朦的專業感是取決於鏡頭的光圈(F),光圈愈大(數值愈少)做到前清後朦的效果會比較明顯哦!

4)  反光板:

反光板可以幫助補光的,有時見到專業的攝影師拎到拎白色板在新人附近,就是有補光作用,因為陽光不是時時都在頭頂正中間,遇到一些位置會拎新人樣的光影反差比較大時,就可以幫助補光,令樣子可以Sharp一點~

這塊反光板好輕身,又唔太佔位,不錯!

說好的技巧篇其實上面都有一直在說明,不過俾大家睇下部份成品啦~

(所有相片是原相直出,未經修圖)

相片有前清後朦的效果,因為拍攝當日都比較天色昏暗,沒太多陽光~

也用了反光板將臉容補一補光,效果就沒有太暗了!

P.S 人仔50蚊的花球也不錯的說呢!

遇上紅葉的季節,來到的公園有開得美美的紅葉唔係唔影下嗎~

大家見到這張取景比較多,就是取決於當時配合使用的鏡頭了!

當相片出現兩個人的時候,我們的攝影師就是腳架了~

我男人就沒有使用拍攝遙控,如果拍煩要走來走去的話,可以配備自己相機可以用的拍攝遙控,或是如果相機有WIFI連接手機的拍攝功能,可以善用一下,真係方便好多架(可惜我男人部相機是沒有這功能呢)

建議大家可以在拍攝前多周圍參考其婚照的取景、角度、POSE,遇到自己好想影的參考圖可以預先SAVE係手機~咁去到相攝地點有類似的場景時,就可以轉版轉換咁演繹返出黎~

我地呢張就係參考左人地的樓梯婚照了~像樣嗎?(我自己好滿意,因為紅葉好美哦)

小腳架出場就可以影一D低角度的相片(呢張都係呢個Trip入面影架)

閃燈的運用,上一張沒有閃燈,而下一張加了閃燈,效果係唔係已經相差好遠呢?

好似張張相都好完美咁~

但其實自拍好多時都會NG的,好似有D未準備好個POSE呀~

影完出黎個樣好奇怪呀…等等等,所以記得影完之後都要Preview一下自己滿唔滿意,因為唔係所有野都可以靠PS執出黎架!

我地每次合照,我都要企係將會影相的位置俾我男人試位同試影一張,睇下美麗相片的背後其實都是有是”狠背”耶~

想影張抱起相?時間唔夠就會影左一張咁既相出黎~唯有重影啦!

終於10秒內,我男友由按快門之後跑過來抱起我,再對鏡頭笑,真係好唔簡單架!辛苦哂我男人啦!

打了幾小時,終於完成啦~

希望以上用心婚享可以幫到即將/打算去自拍Pre-Wedding的準新人,其實自拍唔一定要係外地,香港都有好多好美的地方可以去~

我地之後都打算去香港搵地方再玩自拍,因為我地輯正式婚照是去台灣影的,香港畢業都是我地的出生地,點都要去留個影既!遲D再同大家婚享成品啦!

其實這系列【自拍Pre-Wedding  日系小清新婚照仲未完,下回就會再同大家婚享我地點樣自己化妝同Set頭造型啦~多謝大家用心看到最尾~俾個叻大家!

以上都是我的用心分享,大家喜歡的就留個腳印支持下~你們的支持就是我婚享的原動力!多多指教!

**********************************

歡迎聯絡合作

Wing Ho

Instagram: FINGYANWING.MAKEUP

**********************************