最近有些少空檔,身痕想去玩又不想去太遠,同時間又想要陽光與海灘,所以最後選擇了沖繩。去之前有同事叮囑,話沖繩D嘢唔好食,我心諗:「冇可能㗎喎!話晒都係日本,可以差得去邊!」well, 但結果的確是同事所說的那樣:麻麻地!

IMG_6628

首先大家不要記掛著壽司拉麵和牛⋯沖繩雖然有得食壽司拉麵和牛,但若跟東京大阪等地比起來,味道真係差好遠!到埗當日,即到網友推薦的「暖暮拉麵」試試看,可能被網友講到天花龍鳯,吃時我即感到大失所望,根本就是一碗普通不過的拉麵嘛!還害我排隊排良久。IMG_7099
就連號稱沖繩必吃之和牛「石垣牛」都係麻麻、沒有那種好味到想流淚的感覺(但我在大阪吃和牛時係真係好味到標眼淚).FullSizeRender (20)
那麼傳統沖繩料理呢?代表有Agu豬、苦瓜炒蛋、海葡萄、taco rice等等⋯味道我只能說普普通通,吃起來不太日式,感覺上有點中式mix日式mix美式. 結果我只吃了一餐沖繩料理便沒有再吃了。the rest of the trip對食是完全放棄,我還跑去吃A&W漢堡,可想而知,已經係完全冇要求嘞!IMG_6586IMG_6585IMG_6583IMG_6584

雖然飲食方面有點灰,但若講到relax程度,沖繩是不錯。是次選擇住在中部的恩納村,每天就這樣對著藍天碧海⋯實在是太正了!

沖繩天氣咁好,為了保住個樣(及身體),所以帶了一大堆防曬產品! 真人試用十幾款防曬產品後,我真心推薦美國品牌Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense SPF 50 PA++++,因為它質地輕盈又容易推開,最怕防曬乳「油冧冧」又白色一撻撻/推唔開,超尷尬!
IMG_5488 (1)
IMG_5489 (3)

在這次4天的旅程,我每日都必定會到泳池游水,其間補搽1-2次防曬,狂游水狂玩都冇乜點黑。如妳係屬於敏感肌/暗瘡肌就可試試mineral sunscreen,質地同樣light, 唔怕會敏感。另提供個TIPS比大家,醫生建議,搽防曬乳之後最好使用卸妝產品清潔皮膚,如果冇好好清潔會好容易阻塞毛孔,所以唔好以為求其洗吓塊面就算呀!IMG_5487

總結今次沖繩之旅,嘢食就麻麻,但由於風景怡人,所以都算係個不錯的quick get away選擇。順帶一提,沖繩是個baby/kids family的度假勝地,一般的場合都有提供為小朋友而設的設施,所以到處都可以見到好多BB及小朋友,如果你是一家大細,沖繩應該是不二之選。