到這個年紀,因為要工作拼博的關係,連朋友生日也沒有時間食飯慶祝!時間難約,倒不如干脆約去旅行慶祝所有人的30歲生日吧!(我們並不是同一個月生日,但無辦法啦,真係好難就所有人既schedule….. PS 我係同認識左20年既BFFs去架!無錯,全部都係小學同學。)

今次我地選擇左台灣!我每次去台灣都是為了工作,對上一次去係同豹哥豹嫂一齊參加Hennessy Academy 演唱會,只逗留了36 小時,連shopping 時間都無。今次我地目標明確一致,只想食、瞓、買!

旅行試用新product! 法國嬌蘭ABEILLE ROYALE 殿級蜂皇系列

最有趣既係,今次個trip 大家都係非常非常之養生!可能各位都係工作狂既原因,平時無得真正休息瞓覺,我地把握機會瞓個飽!仲有就係護膚,朝早敷mask,夜晚敷mask ,估唔到個個都禁貪靚。

我自問皮膚實在乾得很,又成日travel,試過好多product 都吾work ,最緊要係吾覺得自己老到要買好貴既product去保養,我又吾係40歲……..

但上次去完上海,真係太乾連自己都接受吾到,於是好想試下之前朋友介紹過既 Guerlain,剛巧品牌推出了ABEILLE ROYALE 殿級蜂皇系列,仲有非常有意思既「BEE BRAVE, BE BRAVE」SAVE THE BEES, SAVE THE WORLD 曹星如 X 林海峰活動,被吸引住,好想試下。 我一心係想改善乾燥問題,抱住一試無防心態去試,帶埋去台灣用。

第一日用吾覺有太大改變,但就明顯改善脫皮問題(乾燥加鼻敏感,一直令我好困擾。)

IMG_3665 IMG_3666

第三日我終於發現明顯改善!皮膚除左保濕滋潤,仲有natural 既光澤,上妝好左好多。我之前會成日浮粉因為太乾。

IMG_3907

IMG_4174

「BEE BRAVE」曹星如拳套化妝袋好有心思 :)

第五日返到香港我覺得有少少開始感兒到皮膚收緊左,當然我吾會比佢停,繼續用,我宜家相信1分錢1分貨。

我有少少後悔無係28歲時開始用,因為我親身感受身體及皮膚係28歲時既新層代謝減慢,再要回復光滑要double 努力同金錢。

IMG_3724

咀叼的香港人

除左講扮靚都想介紹今個trip 我最喜歡的餐廳:

1) 全台最難訂的餐廳 -RAW

好彩聯絡到Chef Andre幫手book:)我身為半個F&B工作者,真心推介RAW,我喜歡的就是它那種「食材的純樸風味」!

IMG_3822
IMG_3604 IMG_3564 IMG_3562 6FBECA63-E6E1-42E1-9465-9706EB72A493

 

台北市樂群三路301號   +886-2-8501-5800

周三至周日提供午餐 / 11:30am-2:30pm

周二至周六提供晚餐 / 6:00pm-10:00pm (周一店休)

訂位→http://www.raw.com.tw/

 

2) 大腕燒肉

難book 到要訂11pm !鐘意食肉的我會覺得大腕是有水準的,但記住不能用日本燒肉去比較!

IMG_3705 IMG_3706 IMG_3709 IMG_3710

地  點:大腕燒肉專門店

地  址:台北市敦化南路一段177巷22號1樓

電  話:02-27110179

營業時間:PM18:00~AM02:00

》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》

我用既product,係度同大家分享下,我提意可以每天用不同款的mask,配用Guerlain product (長期用貴d,但最有效的護膚品,mask 每日用的話就可以選擇affordable D)

 P061275

全新殿級蜂皇眼霜 HKD870/15ml

獨具全新配方,蘊含極高濃度的蜂皇漿,質感調配靈感亦直接源自蜂皇漿,狀如豐潤香膏,真正如絲般順滑,輕抺肌膚,形成超細薄膜,包覆整個眼周部位,即時平滑、塑造眼肌,提供針對性作用,發揮深層修護妙效。每次使用,都為眼眸補給青春力量,重煥年輕神采。

我最喜愛的ABEILLE ROYALE DAILY REPAIR SERUM!真係好有效!

G061094
全新黃金微滴殿級蜂皇精華素      HK$1210/30ml ; HK$1620/50ml 

蜂皇產物成為了Guerlain科研團隊的首要研究對象,科學證實它們擁有非凡的療修效用*,可以消除肌膚老化痕跡,撫平皺紋,提升肌膚緊緻度。殿級蜂皇系列產品,打從一開始即以刺激皮膚的主要療修機能為主要目的,藉著「修復」微撕裂,發揮緊膚平皺、拉提肌膚之效。除了以上針對真皮發揮的效用外,如今產品更加添了以表皮為對象的新增作用,提升新款精華素的修補潛能。